Kan mijn netwerkschijf niet benaderen

Windows ondersteunt vanaf versie 1709 van Windows 10 (Fall Creators Update) niet standaard meer SMB-versie 1 (SMBv1). Hierdoor kan Windows Verkenner niet meer naar computers in het lokale netwerk zoeken.

bron: https://support.microsoft.com/en-us/help/4034314/smbv1-is-not-installed-windows-10-and-windows-server-version-1709

U kunt SMBv1 opnieuw installeren, zodat uw NAS wordt weergegeven in “Windows Verkenner” > “Netwerk”. Microsoft adviseert echter om SMBv1 niet te gebruiken vanwege verschillende bekende beveiligingsproblemen.

U kunt dit probleem omzeilen door op de WINDOWS-toets + R te drukken en "\\" in te voeren om uw NAS in Windows Verkenner weer te geven. U kunt het IP-adres van de NAS bekijken op het lcd-scherm van uw NAS of via Qfinder. Gebruik eventueel Qfinder om uw NAS te vinden en klik daarna in de werkbalk van Qfinder op “Netwerkstations”.

U kunt ook gedeelde mappen op uw NAS als netwerkstations in Windows koppelen. Ga naar “Windows Verkenner” > “Deze computer” en klik op “Netwerkverbinding maken”. Vul daarna “\\\” in en selecteer een stationsletter.

Windows 8.1 and Windows 10: PowerShell method

SMB v1 Protocol
Detect:Get-WindowsOptionalFeature –Online –FeatureName SMB1Protocol
Disable:Disable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol
Enable:Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol

SMB v2/v3 Protocol
Detect:Get-SmbServerConfiguration | Select EnableSMB2Protocol
Disable:Set-SmbServerConfiguration –EnableSMB2Protocol $false
Enable:Set-SmbServerConfiguration –EnableSMB2Protocol $true

Windows 8.1 and Windows 10: Add or Remove Programs method

Configuratiescherm\Programma's\Programma's en onderdelen
Windows onderdelen in- of uitschakelen.

smb instellen netwerkschijf